Oleje lisované za studena

Rostlinné oleje lisované za studena mají příznivý vliv na zdraví člověka. Na rozdíl od těch běžných rafinovaných si uchovávají velké množství prospěšných látek a živin. Kromě nenasycených mastných kyselin obsahují oleje lisované za studena široké spektrum minerálů, vitaminů a dalších důležitých prvků. Každý olej lisovaný za studena má svoje specifika prospěšná pro lidské tělo. 

Jedlé kuchyňské oleje 100% lisované za studena se získávají lisováním bez vysoké teploty, aby se nezničili cenné látky v olejích. Lisovaní za studena přináší menší obsah oleje z rostlin, proto jsou oleje lisované za studena vzácnější než rafinované oleje. Olej lisovaný za studena neprochází žádnou chemickou ani tepelnou úpravou a zachovává si tak původní chuť i vůni.

Olej je možné vylisovat téměř z každého semínka, ořechu či olejnatého plodu. Vedle olejů dýňových, olivových nebo sezamových tak jsou k dispozici i takové speciality jako olej lisovaný za studena z amarantových , jahodových, makových, petrželových, nebo chia semínek.

Pokud si dáte každý den pár lžiček vhodného oleje lisovaného za studena, doplníte tím chybějící složky ve Vaší stravě a podpoříte tak své zdraví. Určité druhy olejů lisovaných za studena lze mimo kuchyně (teplé i studené) použít i v péči o vlasy a pleť, nebo dokonce na masáže. Přírodní složky jsou často účinnější než kdejaká chemie.